viernes, 27 de noviembre de 2009

Consells de Joves

El passat dimecres a Terrassa es va engegar el Consell Municipal de Joves impulsat pel socialista Jordi Ballart.

Les JERC i jo com a portaveu, vam fer una roda de premsa amb el Diputat de les JERC al Parlament en Pere Aragonès, mostrant-nos completament contraris a aquest consell municipal.

Per què? no és un pas endavant obrir un espai de debat dels joves? per quina raó les JERC ens mostrem contraris?

És un tema de models. Hi ha dos models!

El model que les JERC defensem, és el mateix que defensa la Generalitat de Catalunya, i el Consell Nacional de Joves de Catalunya (CNJC) que és l'agrupació de tots els consells locals de joventut de Catalunya.
Què és un Consell local de Joventut? Doncs un consell local de joventut és l'agrupació de totes les entitats de joventut, joventuts de partits polítics i joves per compte pròpia, que vulguin proposar millores per la joventut de la seva ciutat! És un espai de debat, on hom pot dir el que pensa i el que creu que s'ha de fer! i que si s'arriba a un consens i es decideix apostar per una via, es fa la petició a la regidoria de Joventut! cal tenir en compte que un consell de joves és autònom de l'administració local! i per tant pot decidir el que vulgui i pot per tant reunir-se amb el Regidor de Joventut de torn i comentar-li les polítiques per on aposten els joves de la ciutat, és doncs un interlocutor vàlid entre els joves i l'administració local.

A més i un dels grans avantatges del Consell Local, és que en ser autònom, pot tenir un finançament propi! això vol dir que pot rebre subvencions del mateix ajuntament, de la generalitat i de l'estat! també pot finançar-se organitzant actes, trobades i festes.
L'exemple clar és el Jove Tu També Pots... que es fa per festa major, aquest és un espai impulsat en el seu moment per un consell local de joves potent que va començar aquesta festa alternativa! que s'ha anat consolidant fins arribar a ser el centre de la Festa Major de Terrassa! tant què a qualsevol persona de menys de 40 anys, li preguntes què és el que més li agrada de Festa Major i diuen el Jove Tu També Pots!!

La majoria de pobles i ciutats de Catalunya aposten pels Consells locals de joventut, com són Matadepera, Viladecavalls, Vacarisses, Sabadell, etc. són ajuntament que donen una partida de diners al consell local, perquè els distribueixi com millor cregui, fent festes, ajudant a alguna entitat juvenil que ho necessiti, creant tallers, espais de debat, exposicions, activitats, etc.


El segón model és el model socialista, fem un espai on trobar-nos, i on el regidor explica quines coses ha fet en l'últim any, o mig any! acostumen a ser trobades molt esporàdiques i sovint coincideixen amb algun gran projecte en la matèria que ocupa, per exemple quan el Plan E, va pagar la gespa dels camps de futbol de la ciutat, es va fer un consell municipal d'esports, per explicar-ho.
El principal problema d'aquests consells municipals, és que els assistents, només poden escoltar i dir el que voldrien tenir, o les coses que no els agrada... però ja està! no pots fer res més! no pots aconseguir un consens i un acord del consell, perquè aquell consell no té cap valor! és a dir, en un consell municipal no es fan votacions, perquè no hi ha cap necessitat d'expressar una voluntat concreta, ja que el regidor, farà el que li roti! és simplement el que els socialistes en diuen "participació".
Malgrat que en Ballart té per intenció obrir el consell i fer-ho molt atractiu, no ens enganyem, el president del Consell Municipal és l'Alcalde de Terrassa, el Vice-president és el regidor de Joventut, i després potser creen la figura d'un secretari, que aquest potser sí que serà rotatiu. Això implica que el consell municipal mai podrà organitzar res, que la regidoria no hi estigui d'acord! tampoc podrà tenir un finançament propi, sinó que depèn sempre de la regidoria.

Aquest model socialista, és el que en Pere Aragonés denominava "espais de participació, de cartró pedra" on la gent amb bona fé diu el que pensa i el que desitja i el regidor fa el que vol!

Per aquesta raó les JERC no hi donem suport! i apostem pel model que ha funcionat a Terrassa i que funciona arreu, el dels Consells Locals de Joventut.

Com a curiositat, en Jordi Ballart en una reunió que vam tenir al seu despatx ens diu: "cla vosaltres voleu un Consell Local de Joventut per dominar-lo i controlar-lo al vostre plaer...." que un regidor pensi això, vol dir que ell ho faria! és allò que diuen "cree el ladrón, que todos són de su condición". Les JERC i ERC han apostat sempre per aquests consells de joventut, per exemple a Vacarisses no hi ha JERC! i en canvi el regidor de Joventut que és d'ERC, manté el Consell local de Joves que s'autogestiona i li dóna una partida de diners perquè en facin el que vulguin!

Enfi.. estem davant d'unaltra bretolada socialista, saltant-se totes les directrius en matèria de joventut que marquen la generalitat i el CNJC! i anant a la seva! fent convenis directament amb l'Estat Espanyol i sudant de la Generalitat.... enfí.. socialistes! per si algú tenia dubtes, són tan espanyols com podría ser el PP. És més! trobo molt més honest el posicionament del PP, que diu ser espanyol i ho és! que no el del PSC que diu ser català i és tan o més espanyol que el PP.

Apa: Salut i República!

No hay comentarios: