jueves, 15 de enero de 2015

Una jove i gran inversió

El voluntariat és un dels trets característics de la nostra societat que més admiro, només cal veure la quantitat de gent que dedica temps i esforços a entitats socials, a entitats de lleure infantil, entitats esportives, plataforma d'afectats, associacions de malalts, associacions de veïns, entre tantes i tantes altres.

Tota aquesta ciutadania activa té arrelats uns valors com la solidaritat, la igualtat, el treball pel bé comú, l'organització, que són fonamentals perquè tot aquest moviment associatiu es pugui dur a terme i tingui èxit.

Segons el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya un 10% dels joves estan associats, sense cap mena de dubte és una xifra que cal aconseguir incrementar. Però no és dolenta! Aquesta xifra diu que una dècima part de la joventut dedica hores altruïstament a treballar des de la seva entitat per aconseguir una societat més justa i igualitària.
Des dels monitors/es d'esplais que eduquen els infants en el lleure, els ajuden a socialitzar-se i a més detecten drames com la malnutrició infantil, la tristesa o l'analfabetisme, fins als entrenadors/es que inculquen respecte i treball en equip, alhora que donen valor a l'esforç personal i col·lectiu, passant per tants altres exemples, monitors/es d'excursionisme que ensenyen a estimar i respectar l'entorn natural, grups de teatre i de circ, colles de cultura popular, sindicats estudiantils i un llarguíssim etcètera.

Totes aquestes associacions juvenils treballen sovint amb l'eina més important que disposen, la voluntat!, i sovint la seva tasca és realment molt bona per la ciutat, de gran impacte, reconeguda i poques vegades recompensada per les institucions. Cal tenir en compte que les entitats juvenils pateixen de diversos problemes pràcticament genètics, com ho és la necessitat imperiosa de crear relleus, la gran dificultat per establir ritmes de treball que normalment es veuen trencats per èpoques d'exàmens o vacances, i també han d'afrontar l'alta rotació de les persones que en formen part. Aquestes debilitats o amenaces segons es mirin, tenen remei, però cal tenir eines, coneixement i espais de treball col·laboratiu que incentivin la cooperació entre entitats i l'enriquiment mútu.

Des de les Joventuts d'Esquerra Republicana, creiem que cal reformular l'estratègia política en matèria de joventut, cal apostar decididament pel Consell de Joves de Terrassa com a interlocutor vàlid per l'administració, dotar-lo de recursos i infraestructures, de la mateixa manera que cal empoderar les entitats que treballen amb projectes sòlids a mig i llarg termini, amb objectius clars i un impacte contrastat al seu entorn.

Personalment penso que l'associacionisme juvenil és la millor inversió per la Terrassa del present i del futur, perquè és en aquestes entitats on es forgen els valors del respecte, la solidaritat, el bé comú, el voluntariat i l'organització. Valors com deia, que admiro i crec necessaris per arribar on els ajuntaments, les escoles, la sanitat, o les famílies, no arriben.


Eduard González
JERC Terrassa

1 comentario:

Unknown dijo...

Bon dia, perdoneu l'OFF TOPIC, però entenc que voldreu difondre aquesta campanya:

Fem una passa endavant cap a la independència:

Demanem d'unir forces dels catalans independentistes per aconseguir disposar, el més aviat possible d'un Banc de Reconstrucció i Reindustrialització que treballi per aixecar l'economia de la nova Catalunya Independent.

Un grup de professionals de l'empresa, professors, periodistes, etc estem treballant al voltant del projecte www.CaixaCatalana.cat per aconseguir que la Generalitat derivada de les eleccions del 27 de Setembre del 2015 concedeixi immediatament una llicència bancària a una nova Caixa de Pensions, que es posi a treballar immediatament pel bé de les classes desafavorides de Catalunya.

Tenim una gran massa d'estalvi a mans de catalans compromesos amb la independència. Aquest estalvi passaria immediatament a entrar a la futura Caixa Catalana per posar-se a treballar, de veritat, pel país i les seves classes més necessitades.

Les necessitats de financiació que pateixen els autònoms, petits empresaris, agricultors, ramaders, comerciants i emprenedors en general trigaràn anys en equilibrar-se. És imprescindible que els catalans, amb les nostres mateixes forçes i estalvi canalitzem energies per solucionar-ho.

En aquest moment demanem d'adherir-se a la campanya pro Caixa Catalana Cooperativa de Crèdit per presionar al seu moment a la Generalitat i a Brusel·les per poder començar a donar petits crèdits durant l'any 2016.

Si no ho fem els catalans mateixos, de baix cap a dalt, no ens ho farà ningú.

Caixa Catalana Cooperativa de Crèdit
projecte@caixacatalana.cat
Telfs: 902 362 066 / 651 686 500