domingo, 30 de marzo de 2008

JAUME I "El Conqueridor"


Jaume I, fou fill de Pere el Catòlic i de Maria de Montpeller. El seu pare era molt afeccionat a les dames, però rebutjava a la seva muller, per la qual cosa va ser enganyat per aquesta, i 24 Prohoms, Abats, Priors, l'oficial del Bisbe, alguns religiosos, dotze dames, i altres tantes donzelles, que li feren creure que jeia amb una de les seves amants, cosa que era fingida per la seva pròpia esposa; mentre aquests, i tot el poble, resaven. Quan arribà el dia entraren a la cambra, i es descobrí l'engany, el Rei botà del llit i tragué l'espasa. Li explicaren el que havia succeït, i ell va dir: “dons el cel vulgui complir els vostres vots". Aquell mateix dia fugi a cavall de Montpeller. Passat el temps de l'embaràs va nàixer qui després seria el Rei Jaume I.

Si ve, el seu naixement ja fou tota una aventura, provablement ja era un preludi del que seria la vida de l'home que avui recordem per fer 800 anys del seu naixement.

Avui tots parem atenció al que fou el fundador de la nostra nació. Ja que els Països Catalans foren creats en l'expansió de la Corona en vers el sud i l'est, d'on vàren sorgir els regnes de València i Mallorca.

Això no haguès estat possible sense un personatge com en Jaume I, era necessari, no nomès per la conquesta, que sense dubte fou important!, sinó també pel control a l'interior del seu territori. Jaume I, va ser capaç de mantenir unit aquest regne, tot i les continues revoltes de la noblesa, i pertant aquesta figura d'home d'Estat, capaç d'aconseguir el vassallatge dels diferents nobles, perquè entenien que era el millor pels seus comptats, fou una peça importantíssima a l'hora d'engrandir el Regne.

Com a tall d'anècdota, en Jaume I, portava la seva dona Violant D'Hongria i els seus fills al setge de les grans ciutats. Sabent com n'eren de perilloses aquestes guerres, feia això provablement per encoratjar les seves tropes i per desanimar les rivals ja que no semblava ser un acte gaire habitual.

No hay comentarios: