lunes, 4 de enero de 2010

Enganyem a la gent en nom de Déu!

Fa uns dies el portal terrassa.net va regalar entrades per l'obra del Conte de Nadal de Charles Dickens que adaptava el Centre Parroquial de la Santa Creu de Terrassa (CPSC).

Vagi per davant que jo de teatre entenc el que en Zapatero d'economia, és a dir, ben poc! no n'he fet mai i tampoc és un art que m'apassioni, simplement hi vaig de tan en tant. Per això no entraré a criticar artísticament l'obra de teatre, perquè no n'entenc...

El tema i el que sí que criticaré és el que diu l'obra, o si més no el que l'adaptació del CPSC ha fet que digui....
Resumint l'obra és d'un botiguer que no respecta el sentiment nadalenc, no dona almoina als nens que canten nadales, maltracta les clients que venen a xafardejar, tracta malament el seu empleat i a més no li paga el que li deu, etc. Així doncs a la nit de nadal se li apareix l'esperit dels nadals passats, i veu com havia passat ell alguns nadals passats (quan era petit). Després se li presenta un esperit dels nadals presents, i veu com afecta el seu comportament als altres, l'empleat que no duu els diners que s'ha guanyat, etc.. i després l'esperit dels nadals futurs li ensenya que si continua comportant-se així, morirà.
El botiguer tot penedit entén que no cal ser tan garrepa i que ell també pot fer feliç la gent i contribuir així a l'esperit nadalenc així que l'endemà dóna diners als nens que volien cantar nadales, li dóna el sou i un extra al seu empleat, dóna diners al policia, a les clientes, etc.

Moralitat: Dóna el que et sobra als pobres i així seràs més feliç!

Sincerament em va fer vergonya aliena aquells actors i actrius que volien fer arribar aquell "sentiment nadalenc" als presents.

1. Trobo lamentable que quan interessa l'església en el seu conjunt faci servir "esperits" i "la mort" per tal de convèncer als que no segueixen la doctrina (esperit nadalenc).
2. Si ve és cert que el botiguer era un garrepa i un mal educat, això no treu que pugui ser lliure de celebrar o no "el naixement de Jesús" a mi sincerament m'importa molt més el naixement de me germana que no pas el de Jesús... i trobo respectable que algú no comparteixi les convencions socials dels sopars familiars, els regals, etc.
3. Donar diners és felicitat? si aquell nou botiguer de bona conducta nadalenca volia fer feliç els del seu voltant, podria organitzar una festa, fer un sopar per tothom, ajudar la gent en les seves necessitats, i no només DONAR DINERS. Estem en les mateixes tesis cristianes de tota la vida, dóna diners, i seràs feliç! malgrat que amb aquells diners no resoldràs cap dels problemes que té aquella gent. Això només condueix a que els pobres continuïn essent pobres i els rics continuïn essent rics.
4. Per Nadal s'ha de ser bona persona?? només per Nadal hem d'ajudar als altres? només per Nadal hem de ser feliços?? només per Nadal cal veure la família?.

Vaig sentir tal vergonya aliena per aquells actors i actrius que deien sense cap tipus de pudor aquelles frases, per aquells personatges que entenien que l'esperit nadalenc no és res més que fer regals als altres, donar uns pocs diners als que poc tenen perquè se'ls gastin i continuïn tenint poc, mentre el ric és feliç ja que ha fet una bona causa...

La felicitat no es compra amb diners!! i si aquell que dóna s'enorgulleix d'haver aconseguit un somriure d'altri jo el convido a veure la tristesa de l'endemà.

Tanco així la porta a veure qualsevol altre representació de qualsevol tipus organitzada o apadrinada per un Centre Parroquial. Tinc però curiositat per saber què diu l'obra de Charles Dickens i veure fins quin punt el CPSC l'ha manipulat.
Malgrat tot trobo lloable la feina que la companyia de teatre 34 passes ha fet, perquè imagino que una obra de teatre necessita molta feina, llàstima que la base fagi tanta pudor.

1 comentario:

Carles dijo...

Company, penso que t'embales un altre cop abans de tenir prou elements d'anàlisi.
El Conte de Nadal de Dickens no és una apologia del catolicisme nadalenc, sinó més aviat un retrat força càustic de la societat previctoriana, més o menys com tota la seva obra. I el passatge dels "Nadals futurs" no tracta pas del clàssic "porta't bé o moriràs", sinó d'un altre clàssic, "porta't bé i els vius parlaran bé de tu un cop hagis mort". També és conservador, però no a l'estil religiós. De fet, aquest tema és un clàssic de la literatura moderna (la que s'inicia cap al segle XV), el de la "vida de la fama".
Busca a internet "Ebenezer Scrooge" i fliparàs una mica...
Salut, i bon any!
Negre