martes, 26 de agosto de 2008

Turó del Gurugú

Amb aquest nom, és el paratge que més rialles ha creat per l'emissora, ja que quan el sents per primer cop, fa gracia.

Aquest nom ve d'una muntanya que hi ha a Melilla que també és diu Gurugú, i va ser escenari d'una de les més cruentes derrotes de l'exèrcit espanyol (i en tenen una bona col·lecció).

Pel que es veu, rondava l'any 1909 i cap al Maig, l'exèrcit espanyol tenia un acord amb un dels caps rifenys, per poder explotar les mines de ferro de la zona.
Això els companys rifenys ho van veure com una traïdoria i van revoltar-se atacant i sabotejant les mines. Els espanyols, mol en la seva línia, van sortir de Melilla per buscar els incitadors de la revolta i els van tancar a la presó. (han passat prop de 100 anys i continuen fent el mateix, per a mostra en Franki)

Aquest fet va esbalotar més encara el galliner, i els rifenys van organitzar-se i van atacar Melilla diverses vegades. En veure com estava el pati, el general de torn, "Marina", va demanar reforços, i els alts càrregs van creure oportú enviar els reservistes catalans (força típic). Això va crear una insurrecció popular a Catalunya i sobretot a Barcelona, els fets es coneixen com "La Setmana Tràgica".
Finalment prop de l'octubre també del mateix any (1909). Van arribar reforços i a Melilla van concentrar-se prop de 30.000 soldats a les ordres del General Marina.
Aleshores van preparar l'atac contra els rifenys (no hem d'oblidar que els rifenys no eren més que pastors i agricultors de la zona amb una arma a les mans i enfadats).
Els primers dies es van dirigir diferents columnes cap al Gurugú, on a dalt hi havia una fortificació, on van establir-se. A la nit, un coronel (molt espavilat) va agafar els seus homes i va adentrar-se en territori enemic, amb tanta mala sort que van perdres i a l'alba els rifenys van trobar-se tot un batalló espanyol a tir, evidentment van ser massacrats.

Amb aquestes bones notícies el General Marina va ordenar l'atac als rifenys, i cap al migdia van trobar-se que no podien amb els franctiradors rifenys, així que el nostre amic Marina va creure oportú recular al "Barranco del Lobo" d'on no en va sortir viu ni l'apuntador.

Així que veient la competencia de l'exèrcit dels nostres veins, a més d'un se li pot passar pel cap muntar un petit exèrcit, qui sap, potser arribaria a Madrid amb tots els efectius!! jeje

Apa: Salut i República!!

1 comentario:

anna fabregas dijo...

He arribat aqui tot buscant l'origen de la toponimia de "Gurugú". És curiós que el nom s'extengués tant arreu del territori català...algú en sap alguna cosa més?
Gràcies!!